Co je to ERP systém a jaké jsou jeho klíčové výhody pro váš byznys?

ERP - enterprise resource planning
Publikováno: 14. 6. 2024
Nevíte co je ERP (Enterprise Resource Planning) systém? Přečtěte si definici pojmu a zjistěte, jaké výhody může mít ERP řešení pro vaši firmu.

Představte si, že máte jedno řešení, které propojí všechny vaše podnikové procesy, zefektivní je a poskytne vám kompletní přehled o chodu vaší firmy v reálném čase – ERP systém jako takový tolkienovský „jeden prsten, který vládne všem,“ přesně toto zvládá.

Veškeré firemní procesy pod jednou střechou

Enterprise Resource Planning je integrovaný software, který spojuje různé firemní procesy do jedné centralizované platformy. Ať už se jedná o účetnictví, lidské zdroje, výrobu, zásobování, prodej, marketing, zákaznický servis či jiné oblasti vašeho byznysu, díky ERP jsou všechny doslova pod jednou střechou.

Přesně to, co reálně využijete

Ačkoliv mluvíme o všech procesech, neznamená to, že budete své IT zaplavovat nepotřebnými aplikacemi a funkcemi, které nevyužijete. MS Dynamics 365 Business Central, modulární ERP systém od Microsoftu, bude přesně takový, jaký ho chcete a potřebujete ho mít. V Blue Dynamic vám ho pomůžeme sestavit na míru vašim byznysovým potřebám tak, abyste měli k dispozici přesně to, co reálně využijete.

Jak vám ERP systém usnadní život ve vaší firmě?

Nejdřív se na to podívejme s patřičnou dávku nadhledu – proč chcete ERP systém? Protože chcete, aby vše bylo jednodušší a šlapalo jako hodinky. V ideálním případě si představujete, že vše od přijímání objednávek až po plánování nových projektů a správu financí bude propojené a automatizované v jednom jediném systému.

ERP systém toho umí reálně mnohem více. Umožňuje nejen sledovat a spravovat veškeré firemní procesy v reálném čase, ale také poskytuje cenné analytické nástroje pro strategické rozhodování. Umožní vám efektivně řídit vaše zdroje, zlepšit interní komunikaci a automatizovat řadu rutinních úkolů.

ERP systémy mohou přispět k zefektivnění procesů tím, že:

  • vám pomáhají při definování vašich obchodních procesů a zajišťují, aby byly dodržovány v celém dodavatelském řetězci;
  • chrání vaše důležitá obchodní data pomocí dobře definovaných rolí a zabezpečení přístupů;
  • umožňují vám plánovat váš pracovní čas na základě stávajících objednávek a prognóz;
  • poskytují vám nástroje na vysokou úroveň služeb pro vaše zákazníky;
  • transformují vaše data do podoby vhodné pro rozhodování

ERP systém a jeho přínosy pro vaše podnikání

Maximalizace plánování a řízení zdrojů

S ERP systémem získáte nástroj pro přesné predikce a prognózy, které vám pomohou při strategickém rozhodování a alokaci zdrojů. Díky pokročilým analytickým nástrojům a tomu, že moderní ERP systémy pracují na bázi AI a jsou schopné sbírat obrovská množství dat napříč celou organizací, budete moci velmi přesně předpovídat prodeje, náklady a potřeby zdrojů. Budete pracovat efektivněji a eliminujete plýtvání zdroji.

Lepší spolupráce napříč organizací

Díky tomu, že budete data sdílet napříč celou firmou, budete všichni pracovat „s jednou verzí pravdy“. Vaši zaměstnanci a další pracovníci budou schopni efektivněji spolupracovat a nebudou ztrácet čas dohledáváním aktuálních verzí důležitých dokumentů či zrovna platných dat.

Zvýšení produktivity

Co raketově snižuje produktivitu vašich zaměstnanců? Úmorná opakující se rutina. Tím, že ERP dokáže celou řadu rutinních úkolů zautomatizovat, uvolní vašim zaměstnancům čas na hodnotnější úkoly a kreativní práci. Standardizované pracovní postupy a eliminace opakujících se úkolů snižuje mimo jiné také riziko chyb. Prostřednictvím reportů o kvalitě a analýz výkonnosti budete schopni snadno tvořit finanční a manažerské reporty a také provádět výkonnostní analýzu fungování vaší organizace.

Zlepšení vztahů se zákazníky

Tím, že ERP systémy integrují celofiremní, a tedy i zákaznická data, vám poskytují komplexní pohled na chování a preference zákazníků. Snadno tak můžete poskytovat personalizované služby, automatizovat prodejní a marketingové aktivity a zvyšovat zákaznickou spokojenost.

Lepší sledování zásob

Moderní chytrý ERP systém vám pomůže rovněž řídit stavy zásob. Díky AI predikcím budete připraveni jak na sezónní výkyvy, tak na případnou expanzi.

Jednodušší řízení rizik a regulační shody

Řízení rizik není legrace. Proto jistě oceníte, že Microsoft ERP systémy integrují řízení rizik a compliance do pracovních postupů. To ve výsledku usnadňuje dodržování regulačních požadavků a snižuje právní a finanční rizika.

Zvýšená bezpečnost dat

(Kyber)bezpečnost je vždy až na prvním místě – je to tak? Microsoft Business Central nabízí robustní bezpečnostní opatření, jako je šifrování a kontrola přístupu. Chrání tak vaše citlivá firemní data před neoprávněným přístupem a ztrátou.

Moderní ERP systémy jsou nezbytným nástrojem pro firmy, které chtějí optimalizovat své procesy, snížit náklady a poskytovat vynikající služby zákazníkům. Pokud vaše firma zvažuje zavedení ERP systému, je důležité pečlivě vybrat řešení, které nejlépe odpovídá vašim potřebám a strategickým cílům.

Potřebujete vědět více? Kontaktujte nás!

Štěpán Kněžek

Sales Manager
stepan.knezek@bluedynamic.cz
+420 607 032 908

LinkedIn

eGor KoValev

Account Manager
egor.kovalev@bluedynamic.cz
+420 720 953 784

LinkedIn
2022_sales_CZ (#8)
magnifiercrosschevron-upchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram