Jaké jsou BI nástroje?

BI nástroje
Publikováno: 2. 11. 2023
Jaké jsou nejpopulárnější BI nástroje? Existuje celá řada nástrojů pro business intelligence, které umožňují sbírat, analyzovat a vizualizovat data za účelem zlepšení rozhodování a optimalizace výkonnosti. V Blue Dynamic jsme pro vás vybrali nejpopulárnější BI nástroje. Pojďme se na ně podívat.

Microsoft Power BI

V Blue Dynamic máme slabost pro nástroje z Microsoft rodiny a BI nástroje nejsou výjimkou. Microsoft Power BI je za nás nejkomplexnější sadou nástrojů pro podnikové BI řešení. Jedná se o integrovaný nástroj pro interaktivní vizualizaci a analýzu dat, který nabízí velmi široké možnosti pro sběr dat, tvorbu dashboardů a reportů a díky své cloudové službě Power BI Service vám dává možnost sdílet informace v rámci celé organizace.

BI nástroje jako je Microsoft Power BI umožňuje (mimo jiné):

  • Snadnou analýzu dat z různých zdrojů
  • Pokročilé interaktivní vizualizace
  • Sdílení dat a výstupů napříč firmou
  • Propojení s nástroji Office a MS Teams
  • Získání kontroly nad firemními procesy
  • Zabezpečení dat a správu oprávnění přístupů k firemním datům

Pokud roky pracujete s nástroji z dílny Microsoftu, typicky Microsoft Word nebo Excel, prostředí Microsoft Power BI pro vás bude příjemně přátelské. Je totiž postaveno podobně jako u ostatních MS produktů. A není to jen o pocitu. Velkým plusem je i snadná integrace s aplikacemi MS Excel, PowerPoint, Teams aj. Importovat data z Excelu a následně exportovat vizualizace do PowerPointu je easy peasy.

Tableau

Tableau umožňuje vytvářet interaktivní a atraktivní vizualizace, které jsou uživatelsky velmi přívětivé. Při tvorbě vizualizací je Tableau velmi dynamický nástroj. Je šikovný i při sdílení dat – s kolegy můžete spolupracovat na analýze dat, zanechávat komentáře aj.

Jak Tableau, tak MS Power BI vám pomohou prezentovat data různými způsoby, na obou platformách můžete s vizualizacemi pracovat a vytvářet interaktivní řídící panely. Oba nástroje čerpají data z celé řady kanálů a zdrojů – typicky MS Excel, CSV, Salesforce atd. Na první pohled jsou obě platformy podobné – dávají vám možnost mít všechna relevantní data pěkně po ruce.

Microsoft Power BI vyvinula společnost Microsoft. Pokud používáte Office, bude pro vás integrace do pracovního prostředí snazší.

SAS Viya

Kromě dvou zmíněných gigantů, které válcují žebříčky oblíbenosti BI nástrojů, jsme vybrali i další zástupce. Jedním z nich je robustní SAS Viya. I když její rozhraní není zrovna nejelegantnější, jedná se o nástroj, který stojí za zmínku. Hned si řekneme proč.

Aplikace je vybavena velmi bohatou knihovnou vizualizací rozdělených do několika kategorií. Ačkoliv se jedná o nástroj vyvinutý již v 70. letech, je poměrně flexibilní. Při tvorbě reportů oceníte možnost využívat „drag-and-drop“ bez nutnosti další konfigurace. Můžete si přizpůsobit popisky os, barvy grafu, pozadí, průhlednost vizualizací aj. Člověk si při práci s SAS Viya připadá spíše jako při práci v grafickém editoru (který už tedy něco pamatuje).

I přes „tuny“ možností automatizace, které vám zjednoduší vytváření přehledů a personalizaci přístrojových panelů, musíme zmínit pár much. Poměrně zastaralé rozhraní bychom od nástroje s takovou historií čekali. Hůře se nám odpouští relativně pomalé načítání a to, že má nástroj tolik funkcí, že je poměrně těžké se s ním spřátelit.

IBM Cognos Analytics

IBM Cognos Analytics je dalším velmi dobrým nástrojem pro automatické generování vizualizací dat. Do našeho přehledu jsme ho vybrali pro pokročilé AI funkcionality. Bez ohledu na to, na čem v IBM Cognos Analytics zrovna pracujete, je vám k dispozici inteligentní asistent, který je pohotový, pomůže takřka s čímkoliv a hovoří s vámi velmi přirozeně.

Tento asistent vám dokonce pomůže s tvorbou grafů. Stačí mu jen popsat, jaká data budete v rámci grafu prezentovat, a dostanete nabídku možností. A „umělá inteligence“ tohoto asistenta jde ještě o kousek dál. Pokud budete mít zájem, nabídne vám i prediktivní analýzu, při níž zohlední celou řadu algoritmů včetně sezónnosti.

Negativní stránkou tohoto mimořádně inteligentního nástroje je jeho složitost. Zvláště začátky nejsou vůbec jednoduché. Tak to ale u některých BI nástrojů bývá.Nezamotala se vám z našeho přehledu populárních a zajímavých BI nástrojů hlava? Rádi vás do světa business intelligence uvedeme a seznámíme vás jak s jeho možnostmi, tak i s přínosy přímo pro vaši firmu. Kontaktujte naše specialisty a nastartujte svůj „inteligentní byznys“.

Potřebujete vědět více? Kontaktujte nás!

Štěpán Kněžek

Sales Manager
stepan.knezek@bluedynamic.cz
+420 607 032 908

LinkedIn

eGor KoValev

Account Manager
egor.kovalev@bluedynamic.cz
+420 720 953 784

LinkedIn
2022_sales_CZ (#8)
magnifiercrosschevron-upchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram