Podnikání za času cloudu – aneb migrace do cloudu z pohledu CIO

migrace do cloudu
Publikováno: 1. 8. 2023
Migrace do cloudu je nevyhnutelná výzva pro organizace dnes. Klíčové aspekty zahrnují bezproblémový provoz, optimalizaci nákladů a zlepšení bezpečnosti. Výsledky? Nižší náklady, větší flexibilita a vyšší konkurenceschopnost.

Jak se tedy k této výzvě migrace do cloudu postavit a jak s ní naložit?

Ještě tam (v Cloudu) nejsme

V tomto případě asi provozujete vlastní on-premise infrastrukturu a zvažujete, plánujete či hledáte řešení, jak přizpůsobit svoji současnou IT infrastrukturu, do které jste investovali nemalé peníze, aktuálním potřebám vaší společnosti a trendům v IT.

V první řadě je potřeba zajistit fungování současných systémů:

Dalším bodem je plánování následujících kroků. Nutné je především:

  • zrevidovat architekturu
  • vybrat vyhovující cloudové služby
  • vybrat, co zmigrovat do cloudu a co si nechat „doma“
  • připravit management na změny, které organizaci čekají, a to i na změny v nákladech od investic až po provozní náklady

Ať už se ke cloudu ve svém osobním životě stavíte jakkoliv, žijeme v době digitální, a proto existenci cloudu nemůžeme ignorovat. Doba je taková, že Cloud asi nemůžeme ignorovat, ať na něj máme jakýkoliv názor. Podnikáme v době cloudové, a tak můžeme s jistotou říct, že kdo v cloudu ještě není, brzy v něm bude. Pro většinu podniků a jejich IT ředitelů to znamená, že tam buď již jsou anebo že je to brzy čeká.

Migrace do cloudu: jaká je příprava?

K migraci do cloudu přistupujte zodpovědně a s pečlivě připravenou strategií. Nedívejte se na ni jako na nezvládnutelný úkol, ale jako na příležitost pro zamyšlení se nad potřebami vaší organizace, nad IT architekturou a celkovou strategií vašeho IT. Abychom vám v tom pomohli, shrnuli jsme  několik klíčových aspektů, které je vhodné zvážit:

  • Analýza a plánování: IT ředitel by měl provést důkladnou analýzu stávající infrastruktury a zhodnotit, zda je vhodné přesunout určité služby nebo aplikace do cloudu. Měl by zhodnotit výhody a rizika spojená s migrací a vypracovat důkladný plán migrace.
  • Vyhodnocení dodavatelů: Je důležité vyhodnotit různé poskytovatele cloudových služeb a vybrat toho nejvhodnějšího pro potřeby organizace. Ředitel by měl zhodnotit parametry, jako jsou výkon, dostupnost, bezpečnost a náklady. Neměl by podcenit ani otázku IT podpory, kterou dodavatelé nabízí.
  • Bezpečnost a ochrana dat: IT ředitel musí zvážit bezpečnostní aspekty cloudu a ověřit si, zda budou splněny potřeby organizace. Měl by se především soustředit na implementaci vhodných bezpečnostních opatření, zálohování dat a řešení otázek soukromí a dodržování předpisů.
  • Náklady a finanční plánování: Přechod do cloudu může mít významné finanční dopady. IT ředitel by měl provést pečlivou analýzu nákladů a přínosů, zahrnout provozní náklady, licencování a správu. V neposlední řadě by měl zhodnotit, zda je organizace schopná náklady na migraci a provoz cloudu pokrýt.
  • Migrace a správa: IT ředitel by měl vypracovat plán migrace do cloudu, který bude zahrnovat postupné přesouvání služeb a aplikací do cloudu s minimálním vlivem na provoz organizace. Je také důležité zajistit efektivní správu a monitorování cloudu po migraci.
  • Školení a příprava zaměstnanců: Migrace do cloudu zpravidla vyžaduje i to, aby byli zaměstnanci organizace náležitě proškolení v souvislosti s novinkami, které migrace přinese. IT ředitel by měl zajistit, aby školení proběhlo a zaměstnanci byli připraveni na práci v cloudu a využívání nových nástrojů a technologií.
  • Sledování a optimalizace: Po migraci do cloudu je důležité pravidelně sledovat a optimalizovat využívání zdrojů a náklady. IT ředitel by měl udržovat komunikaci s poskytovatelem cloudu, monitorovat výkon a zabezpečení a provádět pravidelné auditní kontroly.

migrace Blue Dynamic

Jaká nás čeká odměna?

Co můžete od takové změny čekat? Odměnou za migraci IT infrastruktury do cloudu by pro vás a vaši organizaci mělo být snížení nákladů, zvýšení míry flexibility, vyšší dostupnosti, zlepšení bezpečnosti a snadná adaptace inovací.

  • Flexibilita a škálovatelnost: Cloudové služby umožňují rychlé a snadné přizpůsobení kapacity a výkonu aktuálním potřebám organizace. IT ředitel může jednoduše zvýšit nebo snížit využívání zdrojů a škálovat infrastrukturu v závislosti na aktuální poptávce.
  • Snížení nákladů: Cloudové služby mohou přinést v porovnání s provozem vlastní on-premise infrastruktury úspory nákladů. Organizace nemusí investovat do vlastního hardwaru a datových center, minimalizují se tak náklady na údržbu a správu infrastruktury. Organizace tak platí pouze za skutečně využité zdroje.
  • Vysoká dostupnost a odolnost: Cloudoví poskytovatelé často nabízejí vysokou úroveň dostupnosti a odolnosti. Jak si to v praxi představit? Díky cloudu má organizace přístup ke svým datům a službám prakticky nonstop bez výpadků, což přináší vyšší spolehlivost a kontinuitu provozu.
  • Rychlá implementace a aktualizace: Cloudové služby umožňují rychlou implementaci nových aplikací a aktualizací. IT ředitel může využívat různé nástroje a platformy dostupné v cloudu pro efektivní nasazení a správu softwaru.
  • Bezpečnost a zálohování dat: Cloudoví poskytovatelé obvykle investují do bezpečnostních opatření a mechanismů zálohování dat. To může zlepšit ochranu dat a snížit riziko ztráty dat v případě havárie.
  • Inovativní technologie: Cloudové služby často nabízejí pokročilé technologie, jako je umělá inteligence, strojové učení, big data a internet věcí (IoT). IT ředitel může využívat tyto inovace a integrovat je do firemních procesů a aplikací.

Vedle pozitiv je potřeba zmínit, že migrace do cloudu s sebou nese i řadu výzev a úkolů, kterým IT ředitel bude muset čelit. Patří sem plánování a správa migrace, zajištění bezpečnosti dat a souběžného provozu s on-premise infrastrukturou, správa dodavatelů a smluv, školení zaměstnanců a další. Migraci do cloudu je proto nutné pečlivě připravit a mít k dispozici podporu odborníků, aby navržená strategie odpovídalaá potřebám organizace.

Už tam (v Cloudu) jsme – částečně nebo úplně

Cloud přináší změnu ve fungování IT. I když máte migraci do cloudu za sebou, neusínejte na vavřínech a cloudu se věnujte. Především je potřeba analyzovat a měřit přínosy, které vám stávající cloudové řešení přináší, a pokud možno, optimalizovat náklady na provoz.

Pokud ve vaší organizaci funguje hybridní infrastruktura, je třeba zvolit strategii, která efektivně zhodnotí a zajistí optimální využití cloudu a zároveň zajistí i nástroje a procesy kontroly nad kombinovanou infrastrukturou, může se jednat o:

  • monitoring
  • strategii řešení incidentů a požadavků

Při provozování cloudové infrastruktury máte několik důležitých úkolů:

    Ještě než toto téma uzavřeme, je potřeba říct, že ve spojení s migrací do cloudu, na vás čeká mnoho nového. Snad největší novinkou je pro CIOs a osoby zodpovědné za IT v organizaci přesun pozornosti na dvě nové oblasti, a to:

    • sledování nákladů a jejich optimalizace
    • monitoring novinek v oblasti cloudových služeb a jejich adaptace, a to jak z důvodů optimalizace nákladů, tak i kvůli přínosům a užitku pro rozvoj podnikání.    

    Závěr

    Migrace do cloudu přináší řadu přínosů i výzev. Bez ohledu na to, zda vaše organizace teprve plánuje migraci, nebo již v cloudu je, měli byste si uvědomit, že klíčovou roli při procesu hrají a budou hrát IT ředitelé. Plánování strategie, správa nákladů, školení zaměstnanců a monitorování výkonu jsou jen některé z úkolů, kterým budou muset čelit. Důležité je nejen sledovat náklady a jejich optimalizaci, ale také být v obraze a mít přehled o nových trendech a inovacích v oblasti cloudových služeb. Pro úspěch vašeho podnikání v dnešní digitální době je klíčové se k migraci do cloudu postavit zodpovědně a s důkladně připravenou strategií.

    Potřebujete vědět více? Kontaktujte nás!

    Štěpán Kněžek

    Sales Manager
    stepan.knezek@bluedynamic.cz
    +420 607 032 908

    LinkedIn

    eGor KoValev

    Account Manager
    egor.kovalev@bluedynamic.cz
    +420 720 953 784

    LinkedIn
    2022_sales_CZ (#8)
    magnifiercrosschevron-upchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram