Jak umělá inteligence v logistice mění fungování skladů a dodavatelského řetězce

umělá inteligence v logistice
Publikováno: 19. 4. 2023
Díky využití umělé inteligence a dalších moderních technologií je možné dosáhnout výrazné úspory v nákladech a zároveň zlepšit kvalitu služeb pro zákazníky.

Umělá inteligence v logistice dokáže pomoci manažerům logistiky a dodavatelského řetězce dosáhnout co nejefektivnějšího fungování. Díky využití umělé inteligence a dalších moderních technologií je možné dosáhnout výrazné úspory v nákladech a zároveň zlepšit kvalitu služeb pro zákazníky.

V dnešní době je logistika a správa dodavatelského řetězce (SCM) velmi dynamická a rychle se měnící oblast. Neustále se zvyšuje poptávka po rychlých a spolehlivých způsobech dodání zboží, což klade velký tlak na logistické firmy a dodavatele. Kromě toho se zvyšuje konkurence a projevují se tržní faktory, jako jsou například změny zákaznických preferencí, obchodní politiky a mezinárodní obchodní dohody. Vedení logistických firem se proto musí vypořádávat s novými výzvami, jako jsou:

  • Zvýšená poptávka a potřeba flexibilních řešení: Zákazníci očekávají rychlé a spolehlivé doručení zboží, což vede ke zvýšené poptávce po logistických službách. Zároveň je potřeba, aby firma pružně reagovala na nové a měnící se požadavky zákazníků. To vyžaduje flexibilitu v logistických procesech.
  • Komplexnost a náročnost dodavatelského řetězce: Se zvyšující se globalizací a složitostí dodavatelských řetězců se zvyšuje i náročnost jejich správy a optimalizace.
  • Potřeba efektivnějšího využití dat: S narůstajícím množstvím dat vzniká potřeba efektivního sběru, analýzy a využití těchto dat pro zlepšení logistických procesů a rozhodování.

Odpovědí na tyto výzvy může být širší využití AI, které zajistí potřebné zvýšení efektivity procesů v logistice a SCM.

Jak vám umělá inteligence v logistice pomůže optimalizovat náklady na přepravu zboží?

Umělá inteligence stále více proniká do všech oblastí podnikání, a to včetně logistiky a řízení dodavatelského řetězce. Díky svým schopnostem zpracování obrovského množství dat a předpovídání trendů se umělá inteligence stává klíčovým faktorem pro řízení logistiky a dodavatelského řetězce.

Klíčovými business přínosy řešení založených na umělé inteligenci jsou:

  • Zlepšená správa zásob: Díky schopnosti systémů umělé inteligence zpracovávat obrovská množství dat a předpovídat trendy mohou být zásoby efektivněji spravovány, což vede ke snížení nákladů na skladování a přepravu zboží.
  • Zvýšená efektivita plnění objednávek: Systémy umělé inteligence umožňují sledování zásob a predikci poptávky. To vede ke snížení zpoždění při plnění objednávek a minimalizaci rizika ztráty zboží.
  • Optimalizace nákladů na přepravu zboží: Řešení založená na umělé inteligenci mohou pomoci při optimalizaci plánování dopravy a výběru nejlepších možností pro přepravu zboží na základě různých faktorů, jako jsou časy doručení, ceny a dostupnost. Tím se minimalizují náklady na přepravu zboží a zlepšuje se efektivita celého dodavatelského řetězce.

Jaké systémy pro správu zásob a dodavatelského řetězce vám nabízí Blue Dynamic?

Systémy umělé inteligence umožňují efektivnější správu zásob a snižují náklady na skladování a přepravu zboží. Mezi nejvýznamnější systémy umělé inteligence pro logistiku a řízení dodavatelského řetězce patří Microsoft Intelligence Order Management, Microsoft Dynamics Supply Chain, Veritico Stock a Warehouse SmartStack.

Microsoft Intelligence Order Management pomáhá řídit celý proces objednávek od přijetí po expedici. Systém umožňuje sledování zásob a predikci poptávky. Díky tomu jste ve svém podnikání schopni efektivněji spravovat zásoby a minimalizovat zpoždění při plnění objednávek. Toto řešení lze snadno integrovat s dalšími systémy. Díky tomu je snadné získávat data a pracovat s nimi. Data jsou sdílena napříč firmou a všichni, kdo s vašimi aplikacemi pracují, je mají k dispozici.

Microsoft Dynamics Supply Chain je komplexní řešení pro řízení dodavatelského řetězce. Systém umožňuje sledovat zásoby a efektivně je spravovat, přičemž zohledňuje sezónnost, trendy a změny v poptávce. Díky tomu, že MS Dynamics Supply Chain sleduje tyto faktory za vás, můžete při svém podnikání snížit riziko toho, že zbytečně naskladníte zboží, po kterém není tak vysoká poptávka, nebo naopak vám dojdou zásoby ve chvíli, kdy se to vůbec nehodí. Asi netřeba dodávat, že takové řešení vám v podnikání dopomůže k vyšší ziskovost.

Veritico Stock je systém založený na umělé inteligenci, neuronových sítích a strojovém učení, který slouží k predikci poptávky a řízení zásob ve skladech a prodejnách. Systém umožňuje optimalizovat procesy objednávání a snižuje náklady na lidi. Veritico Stock také umožňuje redistribuci zboží mezi pobočkami s ohledem na logistické náklady.

Warehouse SmartStack je systém pro optimalizaci nákladů na přepravu zboží s využitím umělé inteligence. Systém umožňuje efektivně organizovat zboží na paletách a využívat prostor v nákladních vozidlech co nejefektivněji. Umělá inteligence v logistice za vás, respektive za vaše skladníky a další zaměstnance, vymyslí, jak co nejoptimálněji naskládat přepravované zboží na palety a následně uložit palety do aut. Poradí si i s balíky nepravidelných tvarů. Díky tomu dosáhnete výrazné úspory při přepravě zboží – nepřepravujete totiž zbytečně vzduch.

Závěr

Umělá inteligence v logistice dokáže předpovídat poptávku po zboží, plánovat požadavky na skladové zásoby a zvýšit efektivitu skladových operací. Pokud hledáte způsob, jak zlepšit výkon vašeho skladu a zvýšit vaši konkurenceschopnost, využití umělé inteligence v SCM a WMS je tím správným krokem.

Potřebujete vědět více? Kontaktujte nás!

Štěpán Kněžek

Sales Manager
stepan.knezek@bluedynamic.cz
+420 607 032 908

LinkedIn

eGor KoValev

Account Manager
egor.kovalev@bluedynamic.cz
+420 720 953 784

LinkedIn
2022_sales_CZ (#8)
magnifiercrosschevron-upchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram