Multifaktorové ověření Azure Active Directory udrží vaše firemní data v bezpečí!

dvoufázové ověření
Publikováno: 4. 8. 2023
S narůstajícím počtem kyberútoků se musíme zajímat o kyberbezpečnost, která je zásadní pro ochranu našich dat a majetku. Zabezpečení začíná u jednotlivce – každý uživatel by měl mít silné a jedinečné heslo a využívat multifaktorové ověření. Nezapomínejte, že zabezpečení vaší firmy závisí také na vašich zaměstnancích – začněte u nich.

IT trend 2023 je kyberbezpečnost. Začněte od jednotlivců, kteří vstupují do vaší infrastruktury, a zaveďte dvoufázové ověření Azure Active Directory.

Pokud sledujete trendy v IT světě, pravděpodobně vám neuniklo, že kromě toho, že stále více každodenních činností i složitějších úkonů svěřujeme umělé inteligenci, se opravdu „trendy záležitostí“ stává kyberbezpečnost. I když zní označení „trendy“ trochu pejorativně, je to směr, kterému tleskáme. Podívejme se, jak se na kyberbezpečnost dívat od základu a jakou roli v ní sehrává dvoufázové ověření.

Zvýšená pozornost věnovaná kyberbezpečnosti se ale nezrodila zčistajasna. Jedná se o reakci na zvýšené množství kyberútoků. O bezpečí v kyberprostoru jsme se chtě nechtě museli začít zajímat. Nečinnost by ohrozila naše soukromí, náš majetek, citlivá data i budoucnost našeho podnikání. Zatímco dříve byli kyberútočníky z velké části zapálení geekové, kteří vymýšleli malware „pro zábavu“, dnes jde ve většině případů o data a peníze.

Architecture Blue Dynamic
Vícefaktorová autentikace je doplněk Azure Active Directory.

Přínosy:

  • Zvýšená pozornost věnovaná kyberbezpečnosti a využití multifaktorového ověření jako základního kroku k zabezpečení firemní infrastruktury může snížit riziko kyberútoků a zabezpečit citlivá data a majetek firmy
  • V důsledku digitalizace a potřeby firem být online je nutné věnovat pozornost kyberbezpečnosti – jen tak lze efektivně snížit riziko útoků
  • Multifaktorové ověření Azure Active Directory nabízí snadnou implementaci a je uživatelsky velmi přívětivé, což může přispět ke zvýšení bezpečnosti firemní infrastruktury a minimalizovat riziko útoků

S digitalizací je potřeba myslet na kyberbezpečnost

Zvýšená potřeba věnovat se kyberbezpečnosti i na úrovni firem je také důsledkem digitalizace. V posledních letech se valná většina větších i menších firem musela digitalizovat. A dá se předpokládat, že tento trend bude pokračovat. A proto je důležité zajistit i dostatečné zabezpečení. A při zabezpečení se vyplatí postupovat pěkně od jednotlivce. Sice si můžete firemní infrastrukturu zabezpečit, ale pokud své přístupy do ní dostatečně nechrání každý uživatel, je vaše zabezpečení děravé jako ementál.

Zabezpečte svá data už u jednotlivce – základ je bezpečné heslo a dvoufázové ověření

Instruujte své zaměstnance a všechny, kteří mají do vašeho systému přístup, k tomu, aby si vytvořili bezpečné heslo – dostatečné dlouhé, kombinující různé znaky a jedinečné. I skvělé komplexní heslo ale potřebuje pojistku. Nastavte u sebe ve firmě povinné dvoufázové ověření při přihlašování.

Při multifaktorovém ověření se budou muset uživatelé vaší sítě přihlašovat kromě hesla ještě dalším úkonem – potvrzením v autentifikační aplikaci, opsáním kódu z SMS zprávy atd. Nemusíte se bát, že by multifaktorové ověření bylo pro vaše zaměstnance něčím novým. Dnes je tento způsob přihlášení zcela běžný při přihlašování například do online bankovnictví.

Multifaktorové ověření s azure active directory

Dvoufázové ověřování Azure Active Directory pomáhá chránit přístup k datům a aplikacím a poskytne další „pojistku“ zabezpečení vašich dat. Ve své firmě můžete zavést multifaktorové ověření s podmíněným přístupem na míru vašim konkrétním potřebám. Nepodceňujte úlohu, jakou v kyberbezpečnosti vaší firmy hrají vaši zaměstnanci. Stačí, aby si pár vašich zaměstnanců zvolilo do firemního ERP stejné přihlašovací údaje, jaké mají na soukromý email, streamovací službu a e-shop s kávou, a je zaděláno na problém.

Zvýšená pozornost věnovaná kyberbezpečnosti a využití multifaktorového ověření jako základního kroku k zabezpečení firemní infrastruktury může pomoci firmám snížit riziko kyberútoků a zabezpečit citlivá data a majetek organizace.

Zavedením dvoufázového ověřování Azure Active Directory eliminujete to, jaký budou mít slabá či nejedinečná hesla dopad. Protože, co si budeme povídat – i sebelepší školení nepřiměje všechny zaměstnance k tomu, aby si vytvořili bezpečné heslo. Část si stále ponechá své oblíbené stávající – jméno pejska, datum narození, jména dětí…

Druhým „faktorem“ v multifaktorovém ověřování je, jak říkáme, buď něco, co máte, nebo něco, co jste. Zní to tajemně, že? Ale až taková záhada to není. Do skupiny něco, co máte spadá ověření pomocí nějaké věci, například mobilního telefonu nebo hardwarového klíče. Něco, co jste využívá přímo osobu uživatele, jedná se třeba o otisk prstu nebo sken obličeje.

S vícefaktorovým ověřováním Azure Active Directory můžete použít následující další formy ověření:

  • Aplikace Microsoft Authenticator
  • Windows Hello pro firmy
  • Klíč zabezpečení FIDO2
  • Hardwarový token OATH (Preview)
  • Softwarový token OATH
  • SMS
  • Hlasový hovor

Zabezpečení IT infrastruktury musí být nepochybně komplexní. Začněte od jednotlivce a budujte zabezpečení dál. Nestavte nedobytnou pevnost na chatrných základech. Chcete k Azure Active Directory více informací? Kontaktujte naše specialisty.

Potřebujete vědět více? Kontaktujte nás!

Štěpán Kněžek

Sales Manager
stepan.knezek@bluedynamic.cz
+420 607 032 908

LinkedIn

eGor KoValev

Account Manager
egor.kovalev@bluedynamic.cz
+420 720 953 784

LinkedIn
2022_sales_CZ (#8)
magnifiercrosschevron-upchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram