3 kroky správné implementace ERP

implementace erp
Publikováno: 16. 1. 2024
Implementace ERP systému je náročný proces. Nedělejte stejné chyby jako ostatní. Na jaké 3 kroky se často zapomíná? Čtěte dál.

Máme pro vás tip – nevyhazujte peníze oknem. Co se stane, když se ve firmě rozhodnete pro velkou investici a výsledek není podle vašich představ? Dostaví se zklamání, rozčarování, obviňování. Výběr a implementace ERP systému je velký krok, který stojí nemalé prostředky. Když to nevyjde, hledáte viníka nejdříve na straně dodavatele, pak obviňujete software a nakonec si říkáte, jestli jste něco nemohli udělat jinak.

Pojďme se spolu podívat na to, jak implementaci nastartovat správně od samého začátku. Shrnuli jsme 3 kroky, které firmám často unikají a přitom jsou pro úspěch projektu implementace ERP systému zcela klíčové.

1)     Udělejte si důkladný průzkum, ať víte, jak vypadá startovací čára

ERP systém vám pomůže zoptimalizovat firemní procesy, zlevnit provoz, ušetřit práci. To je jasná věc. Na druhou stranu – nic nefunguje mávnutím kouzelného proutku. Mnoho společností se při implementaci ERP systému dopouští chyby, která je ve finále stojí peníze – předpokládají, že nový systém vše již zmíněné splní, aniž by nejprve prozkoumaly své aktuální procesy.

Přitom mohou existovat překážky, které následně ovlivní úspěšnost nového ERP systému. Ve firmě mohou probíhat procesy, které jsou zcela zbytečné, nemusí vyhovovat obchodním požadavkům, vyžadují optimalizaci.

  • Součástí analýzy stávajících procesů by měla být identifikace a stanovení priorit – zkrátka si řekněte, co od ERP očekáváte a co je důležité.
  • Během mapování procesů byste měli identifikovat mezery, které může ERP systém vyplnit, jako je například reporting a analýza, automatizace a integrace dat.
  • U stávajících procesů se zamyslete nad tím, jak jsou efektivní. Máte k dispozici měřitelné výsledky? Jsou údaje aktuální a dá se jim věřit?
  • Jaké metriky, byste ve firmě rádi sledovali, ale v současnosti nemáte kde a jak data získat? Postarejte se o to, abyste dali dohromady požadavky na měření výkonnosti procesů.

Pokud budete mít své procesy takto zmapované, dodavatel vybraného řešení dostane k dispozici okamžitý vhled do podnikových procesů a bude moci efektivněji modelovat.

2)     Co od implementace ERP očekáváte?

Stávající firemní procesy jste vyhodnotili. To si můžeme odškrtnout. Víte, kde máte mezery a co je třeba zlepšit. Dalším krokem je definování rozsahu a cílů projektu implementace ERP.

Definujte:

  • jaké konkrétní úkoly a procesy bude ERP systém pokrývat
  • které podnikové funkce a procesy bude systém ERP automatizovat
  • jaká data je třeba integrovat a jaké konkrétní obchodní cíle musí systém podporovat
  • jaké ukazatele výkonnosti (KPIs) chcete sledovat a vykazovat

Kromě toho, že takto budete mít před očima jasný plán implementace, získáte seznam konkrétních cílů a úkolů. Po dokončení projektu budete schopni změřit jeho úspěšnost.

3)     Připravte firemní data

Když chystáte migraci dat, nestačí vzít to, co máte, a přenést do nového prostředí. Stávající data je třeba vyčistit a naformátovat, aby byla kompatibilní s novým systémem. Proveďte kompletní datový audit všech stávajících systémů a aplikací. Roztřiďte data, která je třeba migrovat.

Při migraci dat je to trochu jak při klasickém stěhování. Můžete vzít celý šatník a strčit ho do skříně v novém bytě. Sice si ušetříte práci, ale nové bydlení bude plné oblečení a věcí, které vám už nejsou, neodpovídají vašemu vkusu a aktuálnímu životnímu stylu. Budou zabírat místo a vám zabrání v tom, abyste si mohli pořídit třeba něco nového nebo žili ve vzdušnějším minimalističtějším prostředí. Zkrátka to není efektivní.

Podívejte se na svá stará firemní data. Identifikujte ta, která chcete „přestěhovat“, vyčistěte je, ověřte jejich aktuálnost. Na vašem IT oddělení je definování metody přenosu dat a testování procesu migrace dat. Snad nemusíme připomínat, že při takovém kroku je nutné být maximálně opatrní – vypracujte plán zálohování a obnovy dat pro případ chyb nebo ztráty.Tak a je to – implementace ERP je sice náročný proces, ale s dobrou přípravou a strategickým partnerem po boku vše zvládnete. V Blue Dynamic jsme specialisté na IT technologie a pomůžeme vám vybrat řešení na míru potřebám vašeho podnikání. Milujeme výzvy a dokážeme se vcítit do situace našich klientů. Výběrem i implementací ERP systému vás provedeme od A do Z.

E-book zdarma: 4 klíčové kroky pro úspěšnou implementaci nového softwaru

Při implementaci nového softwaru si musíte být jisti, že vaše obchodní požadavky a cíle jsou splněny. Pokud chcete držet krok s konkurencí, jsou správné nástroje a software zcela elementární pro zlepšení procesů, optimalizaci pracovních postupů a zvýšení produktivity. Nalezení ideální platformy pro potřeby vašeho podnikání ale není procházka růžovou zahradou. Proto jsme sestavili praktický přehled se 4 klíčovými kroky, kterým byste měli věnovat pozornost, aby vaše snahy nepřišly vniveč.

E-book – 4 klíčové kroky pro úspěšnou implementaci nového softwaru
e book BD 2 Blue Dynamic

Potřebujete vědět více? Kontaktujte nás!

Štěpáín Kněžek Blue Dynamic

Štěpán Kněžek

Sales Manager
stepan.knezek@bluedynamic.cz
+420 607 032 908

LinkedIn

eGor KoValev

Account Manager
egor.kovalev@bluedynamic.cz
+420 720 953 784

LinkedIn
2022_sales_CZ (#8)
magnifiercrosschevron-upchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram